Free publicity? Zo time je jouw verhaal
Je brengt een nieuwe dienst op de markt, je hebt een visie op een bepaalde gebeurtenis of ontwikkeling of je wilt een belangrijk probleem aan de kaak stellen. Hoe genereer je dan free publicity voor je verhaal – en dan natuurlijk het liefst bij een groot nieuwsmedium?
12 juli 2018 – Timing is hierbij essentieel. Moet je eerst het nieuws brengen en dan journalisten benaderen, of andersom? PR Daily geeft een paar basistips:
Slinger niets zomaar de ether in
Je kunt je verhaal via je eigen mediakanalen, zoals je website, social media of nieuwsbrief bekend maken, in de hoop dat journalisten het zullen oppikken. Echter kun je dan lang wachten, dikwijls tevergeefs. Op het moment dat je het nieuws op eigen houtje openlijk bekend maakt is het voor journalisten inmiddels ‘oud nieuws’, en voor hen dus minder interessant om zelf nog over te berichten. Een persbericht versturen en daarna de ontvangende journalisten nabellen heeft om dezelfde reden ook geen zin. Het nieuws is dan allang openbaar en dus geen ‘echt’ nieuws meer.
Bied je verhaal exclusief aan
Je kunt daarom beter in een eerder stadium, dus voordat het nieuws online staat, journalisten persoonlijk benaderen met de vraag of ze het verhaal willen brengen. Key hierbij is dat dit exclusief gebeurt – zodat journalisten weten dat zij de enigen zijn die het nieuws in eerste instantie brengen. Onthoud verder dat het cruciaal om alleen journalisten te benaderen die over jouw werkveld berichten. Dit scheelt veel irritatie bij hen, en veel verloren tijd voor jou. Als je een geschikte journalist hebt gevonden, besef je dan dat het jouw werk is om zijn werk makkelijker te maken en niet andersom. Jouw verhaal moet namelijk wel aansluiten bij zijn of haar nieuwsbehoefte – dit verschilt per journalist. En mocht een journalist geen interesse hebben, blijf dan niet pushen maar ga door naar de volgende journalist op je lijstje.
Je kunt het nieuws hierna altijd nog via de eigen kanalen en / of middels een persbericht brengen, ongeacht of deze aanpak bij een bepaald onderwerp wel of niet blijkt te lukken. Maar onthoud: niet geschoten is altijd mis.
Bron: PR Daily