Hoe oprecht is je purpose in tijden van crisis?

basic1-114_user_man Berlinda Harkink

17 april 2020 – In tijden van crises kunnen bedrijven laten zien wat ze waard zijn en hoe oprecht hun purpose is. Natuurlijk lukt dat niet bij elk bedrijf. Toch wil dat niet zeggen dat het een onmogelijke opgave is.

3 bedrijven

De volgende drie bedrijven halen het beste uit zichzelf en tonen leiderschap, met een nieuwe invulling van stakeholdermanagement.

1. Unilever: 500 miljoen voor afnemers en leveranciers

Unilever trekt 500 miljoen euro uit om afnemers en leveranciers te helpen. Kleine en middelgrote leveranciers krijgen zo snel mogelijk betaald, kleinschalige winkeliers krijgen meer krediet. Verder trekt het 100 miljoen uit voor de strijd tegen de coronapandemie, onder meer via de donatie van 50 miljoen aan zeep en handgel.

2. Danone VS: salarisverhoging

Danone North America is een B-Corp, waarmee het voldoet aan behoorlijk hoge eisen aan de balans tussen purpose en profit. Het geeft zijn productiemedewerkers een tijdelijke salarisverhoging, betaald verlof als ze in quarantaine moeten en extra kinderopvangbudget.

3. Swinkels Family Brewers (Bavaria): bier van caféhouders wordt alcohol

Swinkels Family Brewers -voorheen Bavaria- geeft de cafés die het belevert niet alleen uitstel van betaling, het verlost de kroegbazen ook van het bier dat ligt te bederven. Via een circulaire toepassing: de brouwer maakt er handenalcohol van voor zorginstellingen. Swinkels krijgt inmiddels hulp van andere ondernemers. Een transportbedrijf brengt de handalcohol naar de zorginstellingen, een ander bedrijf vult de handalcohol af in jerrycans.

Stakeholdermanagement nieuwe stijl

Deze en veel andere bedrijven slepen hun leveranciers, klanten, werknemers en andere stakeholders door de coronacrisis heen. Zo krijgt stakeholdermanagement een geheel nieuwe dimensie. Wil jij weten hoe je stakeholdermanagement het beste aanpakt, in goede en in slechte tijden? Neem dan contact met ons op.

Bron: MT

Gerelateerde IVRM artikelen

  • Alles op deze site mag eindeloos gedeeld en gebruikt worden