Overleven na de pandemie: wees wendbaar

basic1-114_user_man Redactie IVRM

Het virus heeft de afgelopen weken flink huisgehouden. Het effect is doorgesijpeld in alle fundamenten van onze samenleving. We worden op dit moment, meer dan ooit, geconfronteerd met de kwetsbaarheid van ons bestaan. Een zestal gerenommeerde experts uit de belangrijkste vitale sectoren kwam afgelopen zondag bijeen in De Stopera in Amsterdam voor een gesprek over de tijd nà corona. Het medische debat werd daarbij voor even opzij geschoven om plaats te maken voor een gesprek over de culturele, sociale en maatschappelijke gevolgen van de pandemie.

Tweedeling

Econoom Barbara Baarsma sprak onder meer over een tweedeling in de samenleving. De ene groep toont zich wendbaar in moeilijke periodes, ziet kansen en mogelijkheden en neemt de regie. De andere stoeit met die plotselinge veranderingen en ziet alles als een inferno. Die groep houdt liever vast aan wat hij kent, dat wat houvast biedt. Als deze crisis één ding duidelijk maakt, is dat wendbaarheid een doorslaggevende factor is om jezelf staande te houden. Acteur Gijs Scholten van Aschat riep op om het verleden los te durven laten, je langetermijnvisie te herzien en met die nieuwe visie onder de arm de toekomst in te stappen.

Vertaalslag

Bedrijven kunnen hier lering uit trekken door continu te werken aan hun eigen wendbaarheid. Dit is tenslotte één van de belangrijkste pijlers voor een sterke reputatie. Verstevig die wendbaarheid door mee te bewegen met de onvermijdelijke veranderingen in de samenleving, nu en straks. Toets je langetermijnstrategie steeds aan het heden en pas die op een flexibele manier aan waar nodig. Wendbaarheid maakt een bedrijf kansrijk en zorgt voor creativiteit, innovatie en op den duur meer rendement.

Bronnen: HUMAN en Adformatie

Gerelateerde artikelen

  • Alles op deze site mag eindeloos gedeeld en gebruikt worden