Reputatie verbeteren: Goed nieuws is slecht nieuws!
Terug van vakantie, na een paar weken zonder het dagelijkse infuus van social media en nieuwsmedia, val je weer midden in berichten over crisissituaties bij organisaties: asbest, boekhoudfraude, potentieel brandgevaar en verzwegen informatie.
4 september 2012 – En dan heb ik het nog niet over de minicrises, die niet aan het oppervlak zijn gekomen. Nóg niet. Het wordt tijd om de reputatie te verbeteren van je organisatie. Niet alleen vanwege het creëren van goodwill bij je doelgroep, een goede reputatie dient ook als buffer in tijden van een crisis.
Reputatie verbeteren is belangrijk speerpunt
Maar liefst 70 procent van de organisaties heeft de afgelopen twee jaar een crisis meegemaakt, zo blijkt uit recent onderzoek. Niet vreemd dus dat communicatiemanagers het verbeteren van de reputatie als een belangrijk speerpunt beschouwen.
Wel of geen crisis, iedere organisatie wil graag een goed beeld van zichzelf laten zien. Vaak beter dan de werkelijkheid is. De ‘goed nieuws show’ viert hoogtij. Riskant, want de perfecte organisatie bestaat niet. Dankzij social media ligt de geringste fout of niet nagekomen belofte direct op straat: een enorm risico voor de reputatie. Hoewel veel marketing- en communicatieprofessionals dit wel beseffen, zie ik maar weinig organisaties die zich kwetsbaar durven op te stellen. Die hun menselijke gezicht durven te tonen. Terwijl zij daardoor juist sympathie en draagvlak creëren en hun reputatie verbeteren. Denk maar aan de gast op een feestje die alleen maar over zijn eigen succes praat. Die mijd je liever.
‘De gast op een feestje die alleen maar over zijn eigen succes praat, mijd je liever’
Van goed nieuws slecht nieuws maken
Deze column verscheen in Labelmag en is gebaseerd op een eerder artikel op Frankwatching.