Reputatie Inside #4: Verkiezingsspecial, bewegen en sport: geen kwestie van debat maar daden.

basic1-114_user_man Stef Heutink

Aanleiding voor Abdelilah, Frank en Stef om een special te maken vlak voor de verkiezingen was een kijkje in de verkiezingsprogramma’s door Trouw. De politiek gaat hier niet al te serieus mee om. We gingen op onderzoek uit.

Programma’s

De verkiezingsprogramma’s komen over het algemeen niet veel verder dan obligate statements die echt niet verder gaan dan woorden. Hoe het moet wordt nagenoeg nergens genoemd. Erik Scherder kreeg veel podium de afgelopen weken en spreekt van een nieuwe pandemie (reconstructie ook in NRC). Hij heeft gelijk. In een fragment van Op1 drukt Scherder politici Dassen en Eerdmans met de neus op de feiten: gewone maatregelen werken niet, urgentie benoemen is nodig.

NOC-NSF

Als een paal boven water staat wat ons betreft dat we de samenleving gezond moeten houden, dat bleek wel de afgelopen jaren. In de sport kan NOC-NSF een rol pakken maar zeker ook bedrijven moet zich verantwoordelijk opstellen. Het is geen zaak van vier jaar, het is een zaak voor de lange termijn. Abdelilah stelt: het is geen kwestie van debat, het is een kwestie van uitvoeren. Frank pleit ook voor een structurele aanpak. Kunnen we dit dan aan de politiek overlaten? Niet alleen, dit moet veel breder worden neergezet.

Smartphone

Is het dan een kwestie van het smartphonegebruik waar we zoveel over lezen? We kunnen wel blijven jeremiëren over die telefoon, maar de telefoon is ook een waardevol middel om in te zetten. Dat biedt ongekende mogelijkheden. Kinderen zijn gek op het scherm stelt Abdelilah, zie ook het mooie voorbeeld van FC Straat.

80 mld

De jaarlijkse maatschappelijke kosten, onderzocht door Universiteit Maastricht, bedragen in Nederland 80 mld per jaar, en dat is een ingewikkeld cijfer, natuurlijk, maar het zegt wel heel veel.

Kritiek

Frank is ook kritisch op Scherder: hij bereikt de mensen die al bereikt worden, waar die urgentie juist het kleinst is. Je moet juist andere mensen bereiken, die nog helemaal niet bewegen of moeilijk aan het bewegen krijgen.

En nu?

De slotconclusie blijft staan: een gezonde samenleving is zeker haalbaar. Er zijn genoeg kleinere initiatieven die dat bewijzen. Het is het oudst bekende adagium: waar een wil is, is een weg.

Er is zoveel te doen, maar wat gaan wij eraan doen?

Wij hebben een plan, luister maar. De belofte: u gaat van ons horen in 2024, zoveel is zeker!

Spotify

ITunes

Soundcloud

  • Alles op deze site mag eindeloos gedeeld en gebruikt worden