Feyenoord heeft besloten de palen en netten rond het veld in De Kuip te verwijderen. Een duidelijk signaal van vertrouwen richting de eigen supporters. De boodschap is helder: wij geloven in jullie.

basic1-114_user_man Wouter aan de Stegge

Feyenoord heeft besloten de palen en netten rond het veld in De Kuip te verwijderen. Een duidelijk signaal van vertrouwen richting de eigen supporters. De boodschap is helder: wij geloven in jullie.

De netten werden vorig jaar april geplaatst om te voorkomen dat fans spullen op het veld gooien. Dit was een reactie op nieuwe regels van de KNVB, en hoewel het begrijpelijk was vanuit een veiligheidsstandpunt, zorgde het ook voor behoorlijk wat irritatie bij de fans. Het zicht op de wedstrijd werd belemmerd. Daar lijdt de wedstrijdervaring natuurlijk onder.

Volwassen houding

Nu kiest Feyenoord ervoor om naar hun fans te luisteren en de netten weg te halen. Een gedurfde zet, maar ook een slimme manier om de band tussen de club en de supporters te versterken. Door deze actie zegt Feyenoord eigenlijk: we vertrouwen erop dat jullie je zullen gedragen en willen samen genieten van het voetbal zonder barrières. De volwassen houding van de club uit Rotterdam-Zuid versterkt dan ook de eigen reputatie.

Cultuur- en gedragsverandering

Natuurlijk liggen recidivisten op de loer. Er zullen altijd individuen zijn die de regels aan hun laars lappen en voor problemen zorgen. Maar laten we cynisme deze positieve aanpassing niet in de weg staan. Als we altijd uitgaan van het slechtste in mensen, maken we nooit stappen vooruit. Het is juist dit soort vertrouwen dat een cultuur- en gedragsverandering teweeg kan brengen.

De waarschuwing dat de netten terugkomen als er weer spullen op het veld belanden, is logisch. Het laat zien dat vertrouwen en verantwoordelijkheid hand in hand gaan (pun intended). De club nodigt haar fans uit om bij te dragen aan een positieve sfeer in het stadion, maar houdt tegelijkertijd de mogelijkheid open om in te grijpen als dat nodig is.

Win-win situatie

Het mooie van deze beslissing is dat Feyenoord eigenlijk niets te verliezen heeft. Mocht het misgaan en supporters zich toch misdragen, dan worden de netten weer teruggeplaatst. Feyenoord heeft het dan in ieder geval geprobeerd en kan altijd terugvallen op de oude situatie. Maar als de supporters zich goed gedragen, versterkt dat de reputatie van Feyenoord alleen maar meer. Het is een win-win situatie waarin de club ofwel haar vertrouwen bevestigd ziet, ofwel kan zeggen dat ze het in ieder geval een kans heeft gegeven.

Kortom, Feyenoord laat zien dat ze hun supporters serieus nemen en in hen geloven. Dit gebaar van vertrouwen is een positieve boodschap die de reputatie van de club ten goede komt. Het is een voorbeeld van hoe vertrouwen en respect centraal kunnen staan in een gezonde en succesvolle sportcultuur, ondanks de risico’s die er altijd zullen zijn.

  • Alles op deze site mag eindeloos gedeeld en gebruikt worden