Cruijff zou zeggen: “Je ziet het pas als je het uitzendt.”

Het WK voetbal voor vrouwen in Australië en Nieuw-Zeeland staat op het punt van beginnen. Wat nog mist is de Oranjegekte. Waar zijn de Tv-programma’s en adverteerders die elkaar verdringen met speciale campagnes om de aandacht van hun publiek te trekken? Echter, vlak voor de start van dit wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen valt op dat de tv-gekte, reclames en speciale Oranjecampagnes grotendeels uitblijven. Het gebrek aan aandacht van de media en adverteerders voor dit evenement is bedroevend.

basic1-114_user_man Redactie IVRM

Cruijff zou zeggen: “Je ziet het pas als je het uitzendt.”

Het WK voetbal voor vrouwen in Australië en Nieuw-Zeeland staat op het punt van beginnen. Wat nog mist is de Oranjegekte. Waar zijn de Tv-programma’s en adverteerders die elkaar verdringen met speciale campagnes om de aandacht van hun publiek te trekken? Echter, vlak voor de start van dit wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen valt op dat de tv-gekte, reclames en speciale Oranjecampagnes grotendeels uitblijven. Het gebrek aan aandacht van de media en adverteerders voor dit evenement is bedroevend.

De ongunstige speeltijden lijken de Oranjevrouwen parten te spelen, constateert de Ster. Over drie jaar, wanneer het WK mannenvoetbal in de Verenigde Staten, Canada en Mexico plaatsvindt en mits het mannenteam zich kwalificeert, kunnen we nu al met zekerheid stellen dat media en adverteerders de ongunstige speeltijden niet zullen aanvoeren als argument.

Bedrijven, met uitzondering van hoofdsponsor ING, geven aan dat ze geen speciale tv-reclames hebben ontwikkeld voor dit WK. ING lanceert een campagne via televisie, online en sociale media om aandacht te vragen voor de ongelijkheden en uitdagingen in het Nederlandse meisjes- en vrouwenvoetbal. Hoewel de populariteit en het belang van het vrouwenvoetbal toenemen, is er nog steeds sprake van ongelijkheid in de behandeling en promotie van het WK vrouwenvoetbal vergeleken met het mannenvoetbal. Zo blijkt ook uit recent onderzoek van Woman Inc.

Gebrek aandacht WK vrouwenvoetbal

Er zijn verschillende redenen voor het gebrek aan aandacht voor het WK voetbal voor vrouwen:

  • Langdurige genderstereotypering speelt hierbij een rol, aangezien traditioneel voetbal vaak als een ‘mannensport’ wordt gezien. Dit leidt tot een gebrek aan erkenning en waardering voor het vrouwenvoetbal. Mannenvoetbal is de norm, vrouwenvoetbal de uitzondering.
  • Minder historische kracht. Het mannenvoetbal heeft decennialang een sterke basis opgebouwd voor investeringen, fans en commerciële belangen. Het vrouwenvoetbal bevindt zich nog in een opkomende fase en heeft daarom mogelijk ‘minder aantrekkingskracht’ voor grote sponsors en mediabedrijven.
  • Perceptie van ‘minder commercieel aantrekkelijk’. De perceptie bestaat dat vrouwenvoetbal minder commercieel aantrekkelijk is dan mannenvoetbal. Dit heeft te maken met traditionele opvattingen over marktpotentieel, consumentenvoorkeuren en vermeende verschillen in kijkervaring. Te vaak wordt het excuus gebruikt dat niet genoeg mensen naar vrouwensporten kijken. Een gedateerd sentiment. Er is voldoende bewijs dat aantoont dat deze aanname niet klopt, mits mediabedrijven vrouwensport het platform geven dat het verdient.

Gebrekkige betrokkenheid mediabedrijven

Daarnaast heeft het gebrek aan aandacht en reclame ook te maken met een gebrek aan betrokkenheid en investeringen van mediabedrijven. Televisienetwerken en andere mediaplatforms spelen een cruciale rol bij het promoten en uitzenden van sportevenementen. Als deze bedrijven niet voldoende middelen en aandacht besteden aan het vrouwenvoetbal, leidt dit tot een gebrek aan zichtbaarheid en bewustwording bij het grote publiek. Het is opvallend dat de NPO gemiddeld maar één op de drie wedstrijden per dag programmeert. In tegenstelling tot het mannenkampioenschap, waar alle 64 wedstrijden live werden uitgezonden. Je kunt nog enig begrip opbrengen voor het niet verslaan van de nachtwedstrijden (behalve dan van de Oranjeleeuwinnen). Maar het valt niet te verdedigen om de ochtend- en middagwedstrijden niet live op de tv te verslaan.

Vooral met een zomerprogrammering in komkommertijd en drie publieke zenders mag je verwachten dat er volop mogelijkheden zijn om de uitzendtijd voor het WK vrouwenvoetbal te verruimen. Het is een uitgelezen kans om uitgebreide dekking en analyses van wedstrijden te bieden, boeiende verhalen te creëren rond vrouwelijke voetballers en om fans te betrekken. Het is teleurstellend dat er niet meer wordt gedaan om deze kansen te benutten en de aantrekkingskracht van het toernooi te vergroten.

Bevorderen inclusiviteit binnen de voetbalsport – kip en ei

Het niet volledig uitzenden van het toernooi op tv en het wegblijven van adverteerders vanwege het vermeende gebrek aan bereik onder een groot publiek, is een gemiste kans. Het omarmen van vrouwenvoetbal draagt juist bij aan de professionalisering en kwaliteitsverbetering van de sport, wat op zijn beurt leidt tot een grotere fanbase en meer interesse van het publiek. Het is een beetje een kip-en-ei-verhaal: door te investeren, meer media-aandacht en te sponsoren, help je om het vrouwenvoetbal naar een hoger niveau te tillen en daarmee een groter publiek te bereiken.

Daarnaast draagt het zichtbaar maken van vrouwenvoetbal niet alleen bij aan de professionalisering en kwaliteitsverbetering, maar ook aan het bevorderen van gelijkheid en diversiteit in de sportwereld. Het omarmen van vrouwenvoetbal geeft jonge meisjes en vrouwen sterke rolmodellen die hen stimuleert om hun sportieve ambities te verwezenlijken. Bovendien draagt het bij aan het veranderen van traditionele genderstereotypen en het bevorderen van inclusiviteit binnen de sportgemeenschap.

Ondanks of misschien wel dankzij de uitdagingen waarmee het vrouwenvoetbal te maken heeft, kent het vrouwenvoetbal een sterke reputatie. Het vrouwenvoetbal staat bekend om fair play en sportiviteit. Als een sport zonder rellen en een plek voor gezinnen en familiefeesten, verdient het vrouwen-WK de volledige steun van media en adverteerders.

  • Alles op deze site mag eindeloos gedeeld en gebruikt worden