Prestaties van Ajax houden de reputatie niet meer overeind

basic1-114_user_man Redactie IVRM

Het gaat niet goed met Ajax. Op verschillende niveaus is het onrustig. Donderdagavond 26 januari werd trainer Alfred Schreuder buiten het veld gezet. Eerdere reputatie-incidenten zijn bij Ajax min of meer met een sisser afgelopen.

31 januari 2023 – In de regel zijn de prestaties van het eerste elftal van Ajax het harnas van de reputatie van de club. Nu de prestaties onder vuur liggen, kijkt iedereen met een vergrootglas naar oud-ballenvanger en algemeen directeur Van der Sar.

Slechtste reeks in 58 jaar

Onder leiding van Schreuder werd Ajax eerder dit seizoen roemloos uitgeschakeld in de Champions League. Ook verloor het team van PSV in de strijd om de Johan Cruijff Schaal met 5-3. Dieptepunt in het miljoenenbal was de 1-6-thuisnederlaag tegen Napoli, de grootste nederlaag ooit voor Ajax in Europees verband. Kampioen Ajax, dat verreweg het meest te besteden heeft in Nederland, staat nu vierde in de Eredivisie. Na de zes duels in de Eredivisie zonder zege, nam ook FC Volendam vorige week een punt mee. Direct na het laatste fluitsignaal van deze wedstrijd werd de knoop doorgehakt: direct einde verhaal voor Alfred Schreuder.

Maar, de Amsterdamse fans hunkerden al een hele tijd naar het ontslag van de Barnevelder. Met witte zakdoeken werd tijdens de wedstrijd tegen Volendam om ontslag van de trainer geschreeuwd. Fans mistte al wekenlang het Ajax-gevoel. Dat kwam niet alleen tot uiting in de matige prestaties, maar ook door hoe Alfred Schreuder om ging met het vertrek van clubicoon Daley Blind en het negeren van door Ajax zelfopgeleide spelers. Was er geen kritiek op het spel van het elftal, dan wel op vreemde keuzes of slechte communicatie.

Stuurloos schip

Het bestuur van Ajax blijft ook niet verschoond van kritiek. De neuzen staan niet meer dezelfde kant op. Marc Overmars verliet het Nederlandse voetbalinstituut begin 2022 na meldingen over grensoverschrijdend gedrag. Sinds zijn vertrek, in de periode dat ook topcoach Ten Hag vertrok, is de lacune die hij achterliet is nog niet gevuld. In een NU bericht over de positie van Van der Sar ging Stef Heutink al in op eerdere reputatie-incidenten. Heutink is minder gecharmeerd van de rol van Van der Sar. Hij wijst op “een best lang lijstje aan schandalen” bij Ajax de afgelopen jaren. “Zoals de dopingperikelen rond keeper André Onana en de vermeende geweldsincidenten rond Quincy Promes en Zakaria Labyad. Eén ding viel daarbij op: Van der Sar speelde daar vaak geen rol in.”

Sportieve resultaten als harnas voor de reputatie

“Al die incidenten zijn voor Ajax min of meer in de kiem gesmoord door de goede prestaties van het eerste elftal. Het fungeerde als een harnas van de reputatie van Ajax. De sportieve prestaties waren zo goed dat mensen er wel doorheen keken, stelde Heutink.” Hoe goed Van der Sar was in het doel beschermen, zo matig is hij in het beschermen van de reputatie van Ajax. De Algemeen Directeur houdt zichzelf het liefst buiten de spotlights, maar wordt steeds vaker naar voren geschoven, noodgedwongen nu ook als woordvoerder. Nu het op meerdere vlakken niet goed gaat met Ajax, is Van der Sar onder een vergrootglas komen te liggen. Is de ex-keeper wel capabel genoeg om zo’n grote onderneming te leiden? Dit Ajax heeft meer dan ooit leiderschap, regie en een goede woordvoerder nodig en dat toont Van de Sar niet. Zijn weifelende media-optredens, waarmee hij dan eindelijk naar buiten treedt, hebben de twijfels verder gevoed. Op Twitter ging het los na zijn laatste persconferentie over het ontslag van Schreuder. Het maakte het er allemaal niet beter op. Niet alleen is Ajax een beursgenoteerd bedrijf en behoort het tot de meest waardevolle clubs van Europa, het is ook een bedrijf in misschien wel de grootste entertainmentindustrie van het land. Jezelf goed kunnen uiten voor een camera en tegenover journalisten lijkt dan ook niets minder dan een kernvaardigheid voor de bijbehorende CEO.

Eén van de vijf pijlers waar de reputatie van een organisatie op rust, is leiderschap. En daar ontbreekt het volledig aan bij Ajax. Wil je weten wat de overige pijlers van de reputatiemix zijn en hoe je adequaat op je reputatie stuurt? Neem dan contact met ons op.

  • Alles op deze site mag eindeloos gedeeld en gebruikt worden