Dit keer de baas van de enige echte ‘City’ in de voetbalwereld: Almere City. John Bes heeft een verleden in de combinatie evenementen en sport, een logisch gevolg kwam in 2016 op zijn pad: het leiden van een BVO (Betaald Voetbal Organisatie).

basic1-114_user_man Redactie IVRM

Dit keer de baas van de enige echte ‘City’ in de voetbalwereld: Almere City. John Bes heeft een verleden in de combinatie evenementen en sport, een logisch gevolg kwam in 2016 op zijn pad: het leiden van een BVO (Betaald Voetbal Organisatie).

John staat al sinds 2016 aan het roer bij Almere. Doet hij het anders of is het een ‘gewone’ club? ‘In het begin was anders echt het sleutelwoord. Moest ook wel. Weinig publiek, een lege businessclub en een plek op de ranglijst die te wensen overliet.’ In 2017 werd de operatie omgedoopt of liever aangevuld en werd het Anders Beter; anders doen en denken om beter te worden. ‘Een goed voorbeeld daarvan zijn de businessclubmeetings in de vroege ochtend. Sponsors sporten dan met elkaar en werken allerlei competities af op en rond het terrein van de club, relevante expertises van de club schakelen we hierbij in. Door alle stakeholders in beweging te zetten vormen we samen de fitste club van Nederland, een claim die als een rode draad door de organisatie loopt en houding en richting bepaalt’.

Meer dan een club

De gedroomde toekomstige reputatie van Almere City is die van de jongvolwassen challenger die als jongste BVO een mooie plek heeft in de middenmoot van de eredivisie. Maar Almere City is veel meer dan een club. Almere zelf is een nog altijd zeer snelgroeiende gemeente met alle problemen van een grote stad. De club is, zeker waar het om de jeugd gaat, maatschappelijk met veel projecten bezig. Zeker ook uit eigen belang, met een dergelijke rol bind je gewoon veel meer stakeholders aan je en is het makkelijker om sponsors aan te trekken. Het geeft je simpelweg een onderscheidende positionering, niet de zoveelste stoeltjes- en bordjesclub dus.

Binden voor vinden

De betrokkenheid van eigenaar en miljardair Lesley Bamberger past ook geheel in de gezonde ambities. Zijn Kroonenberg Groep faciliteert het programma Anders Beter, de bemoeienis is gezond. Betrokken op afstand zou je het beste kunnen zeggen. Niet iemand die met hele zakken geld allemaal snelle resultaten wil boeken maar een bestendige en duurzame groei naar de toekomst geheel passend bij de gewenste reputatie. Het sponsorbeleid is er dan ook echt op gericht om de achterdeur dicht te houden, het motto luidt: ‘binden voor vinden.’

Historie

Almere City heeft weinig historie, dat zou je nog als ballast kunnen zien. John koestert juist dat gebrek aan historie. Historie is aan de ene kant prachtig tegelijkertijd is het een anker voor je ambitie. Zeker bij een BVO kun je er last van krijgen. Vroeger was er eerder schaamte voor Almere, dat is wel echt veranderd. Nu zie je veel Almere City shirtjes op scholen en in de stad. Echte Almeerders bestaan niet alleen, ze zijn daar ook steeds vaker trots op.

Inzicht

Kan John ons nog iets meegeven? Zeker wel. Het lastigste was stakeholdermanagement. Hij haalt het gezegde aan ‘Inspraak zonder inzicht leidt tot uitspraak zonder uitzicht’. Alle doelstellingen worden breeduit gedeeld met alle stakeholders, ze zien allemaal onze dashboards. Iedereen krijgt hetzelfde inzicht, daardoor nemen wij samen de beslissingen en vormen altijd een breed front, ook als het een keer minder goed gaat.

Uw gastheer denkt bij zichzelf: ‘daar kan Ajax nog wel wat van leren.’

Spotify
ITunes
Soundcloud

  • Alles op deze site mag eindeloos gedeeld en gebruikt worden