Is de reputatie van de KNVB te redden? Jazeker, in een handomdraai zelfs. Lees hier hoe we van de KNVB een gelauwerde voetbaltempel kunnen maken die heel Nederland verenigt. De les: zelfs voor de allerbelabberdste reputatie gloort er hoop.

basic1-114_user_man Redactie IVRM

Is de reputatie van de KNVB te redden? Jazeker, in een handomdraai zelfs. Lees hier hoe we van de KNVB een gelauwerde voetbaltempel kunnen maken die heel Nederland verenigt. De les: zelfs voor de allerbelabberdste reputatie gloort er hoop.

19 mei 2017 – De wederopstanding die we voorzien, vraagt allereerst om eerlijkheid van de KNVB. Erken de fouten ruiterlijk. We geven graag een voorzet, want het zijn er wel wat veel.

 • Nederland vergooit voor de tweede keer op rij plaatsing voor een groot voetbaltoernooi. Verschrompeld van grootmacht tot onderdeur.
  Sportief leiderschap wankelt. Nederland is alweer toe aan de derde bondscoach in twee jaar, maar Dick Advocaat (‘Wegloop-Dick’) is evenzeer pispaal als zijn voorgangers.
 • Trainers, medewerkers, bestuurders en toezichthouders vertrokken gewild en ongewild, soms nog voor ze goed en wel waren aangesteld, zoals onlangs Ron Jans.
 • De eminente KNVB is een slangenkuil waar het kwaad kersen eten is met onbetrouwbare bestuurders. Henk ten Cate, beoogd bondscoach, kan erover meepraten. Een paar uur nadat hij de aanstelling op zak had, werd hij alweer bij het vuil gezet.
 • Moddergooien is het nieuwe normaal. Trainers en bestuurders beschuldigden elkaar van alles wat lelijk is. Bondsvoorzitter Michael van Praag ligt overhoop met de clubs uit het betaald voetbal. Bestuurder Hans van Breukelen heeft het aan de stok met journalisten.
 • Sponsors zijn belangrijker dan sport. Directeur commercie, Jean-Paul Decossaux, is momenteel de baas in Zeist. Het was deze directeur verkoop die de kampioensschaal uitreikte aan Feyenoord.

Waar het misging

Hoe heeft het zo mis kunnen gaan, die vraag moeten we ook beantwoorden. Het begon bij de uittocht van ervaren krachten, zonder goede opvolging.

 • In 2010 stapte de even gerespecteerde als gevreesde Henk Kesler op als directeur betaald voetbal. Opvolger Bert van Oostveen was nog geen schim van zijn voorganger. Diens beoogde opvolger (Gijs de Jong) bungelt al maanden.
 • Op het veld vertrokken de ervaren toptrainers Bert van Marwijk en daarna Louis van Gaal, die enorme sportieve successen hebben gebracht. Hun opvolgers bakten er niks van.
 • De communicatie ging op de helling nadat zwaargewicht Kees Jansma vertrok. Zijn opvolger was een voormalig journalist van de NOS en die werd weer opgevolgd door een sportjournalist van het Algemeen Dagblad. Die laatste, Chris van Nijnatten, hief de afdeling communicatie op. Alle communicatie verloopt sindsdien via de marketingafdeling. Je kunt ze alleen mailen, niet bellen.

Hoe het weer goed gaat komen

De bezem moet erdoor, we kunnen er helaas niet aan ontkomen. Maar dat is slechts het begin. Hier onze aanbevelingen om de KNVB nog dit jaar smoel te geven:

 • Stel een crisismanager aan, een duidelijk signaal van ootmoed. Schrobben maakt krassen, maar het maakt ook lekker schoon.
 • Verenig voetbalminnend Nederland achter een oprechte, aansprekende boodschap. Succes maakt ons allen één en overwint tegenstellingen, zoiets.
 • Restaureer de vernielde persvoorlichting, want vooral de media moeten het KNVB-verhaal uitdragen.
 • Vier elk succes, hoe klein ook. Alleen winnaars maken vrienden. De ommekeer begint dus op 9 juni: Nederland wint de eerstvolgende kwalificatiewedstrijd van Luxemburg.
 • Alles op deze site mag eindeloos gedeeld en gebruikt worden