Pierre van Hooijdonk zet gelijkwaardigheid buitenspel

basic1-114_user_man Niels de Jong

Pierre van Hooijdonk, bekend om zijn verwoestende vrije trappen, zet een spijkerharde tackle in op gelijkwaardigheid binnen het voetbal. Onlangs sloeg hij een flater door bij Studio Voetbal te beweren dat vrouwen niet dezelfde kleedkamergeloofwaardigheid als mannen hebben. Het kwam hem de afgelopen dagen op veel kritiek te staan. En terecht. Waar het moderne voetbal vooruit wil spelen, kiest Van Hooijdonk voor een tikkie terug.

“Dat is gewoon hoe het is”

‘Het gaat mij om een stukje geloofwaardigheid dat je moet hebben ten opzichte van je spelersgroep. Ik zeg niet dat ze geen geloofwaardigheid hebben, maar wel minder dan een man. Dat is gewoon hoe het is’, aldus Van Hooijdonk.

Laten we dit even ontleden. Volgens Van Hooijdonk is een Y-chromosoom voorwaarde voor geloofwaardigheid in de mannenkleedkamer. Een even lachwekkend als absurd standpunt. Geloofwaardigheid komt voort uit prestaties, integriteit en leiderschap. Geslacht is hierin een irrelevante variabele. Denk aan namen als Megan Rapinoe, Marta en Lieke Martens. Zij dwingen, binnen en buiten het veld, geheel terecht geloofwaardigheid af. Dat verdient dan ook volledige erkenning.

Een ander hardnekkig vastgeroest idee is dat vrouwelijke coaches het mannelijke spel niet kunnen doorgronden, omdat zij dit zelf nooit hebben gespeeld. Als we deze logica volgen, kunnen we ook beweren dat een weerman geen nauwkeurige voorspellingen kan doen als hij zelf nooit in een tornado heeft gestaan. Een onzinnig argument dat voorbijgaat aan inzicht en deskundigheid op basis van observatie en analyse.

Reputatie van de voetbalsport

De opmerkingen van Van Hooijdonk zijn niet alleen beledigend voor de huidige generatie vrouwelijke spelers, maar werpen ook een schaduw over de dromen van jonge meisjes die het veld willen veroveren. Als we onze toekomstige sterren willen aanmoedigen, moet de voetballerij afstappen van deze ouderwetse mentaliteit en ruimte creëren voor alle talenten, ongeacht hun geslacht.

Daarnaast is het gedachtegoed van Van Hooijdonk schadelijk voor de reputatie van de voetbalsport. We hebben het over de populairste sport ter wereld, die op allerlei manieren probeert vooruitgang en gelijkheid te omhelzen, en dat verloopt helaas al stroef. Antieke ideeën over gender werken hierin averechts. Ze jagen fans, sponsors en andere maatschappelijke partners weg. Dat kan de toch al conservatieve voetbalsport niet bepaald gebruiken.

Kortom, de uitspraken van Van Hooijdonk zijn een eigen doelpunt voor de voetbalsport. Een herinnering aan het feit dat sommige mensen in de sportwereld nog steeds vastzitten in het verleden, terwijl de rest vooruitgang wil boeken. Laten we een rode kaart trekken voor deze ouderwetse mentaliteit en kwaliteit bepalend laten zijn voor geloofwaardigheid, niet je geslacht. Het is bijna 2024, beste Pierre, en het wordt tijd dat jij dat ook beseft.

Meer weten over IVRM Sport?

Wil jij een positieve bijdrage leveren aan de reputatie van de (voetbal)sport, vrij van ouderwetse denkbeelden? Neem gerust contact met ons op. IVRM Sport gaat graag met je in gesprek!

  • Alles op deze site mag eindeloos gedeeld en gebruikt worden