Anti-rooklobby blijft jagen op tabaksindustrie

basic1-114_user_man Redactie IVRM

Omdat het Openbaar Ministerie (OM) weigert de tabaksindustrie te vervolgen, stapt de anti-tabakslobby naar het Gerechtshof om dit alsnog af te dwingen.

27 februari 2018 – Dat meldt het team van artsen en longkankerpatiënten dat, bijgestaan door advocaat Bénédicte Ficq, aangifte deed tegen de fabrikanten. Die zouden namelijk bewust mensen dodelijk verslaafd maken.

OM: roken is legaal en eigen keus

De anti-rookclub laat zich daarmee niet afschrikken door de uitspraak van het OM. De hoofdofficier acht het vervolgen van tabaksproducenten juridisch onhaalbaar, gezien rookwaren simpelweg legaal zijn. Dat mensen vervolgens zelf van de mogelijkheid gebruik maken om sigaretten te kopen, valt volgens het OM binnen hun eigen vrije keus.

Longartsen: meer kans bij het Hof

Maar volgens Ficq en haar medestanders kijkt het OM daarmee te veel naar de letter van de wet. Ze denken daarom meer kans te maken bij het Gerechtshof, dat naar hun verwachting meer zal letten op de geest van de wet: ‘‘Die is bedoeld om mensen te beschermen. Niet om tabaksfabrikanten te beschermen.’’ Ze weten zich in ieder geval gesteund door enkele gerenommeerde ziekenhuizen, artsenverenigingen en de gemeente Amsterdam, die onlangs aanhaakten bij de aangifte.

Bron: NRC

  • Alles op deze site mag eindeloos gedeeld en gebruikt worden