Crisiscommunicatie verminderd zelfredzame schiet tekort

basic1-114_user_man Maarten Halsema

Verminderd zelfredzame niet goed bereikt bij crisis

Bij calamiteiten, rampen of crises gaat de overheid uit van de eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid van burgers. Zij biedt alleen hulp aan verminderd zelfredzamen. In Nederland potentieel enkele miljoenen. Een deel van hen blijkt in geval van crisis zeer waarschijnlijk niet goed bereikt te kunnen worden. Dit is een van de uitkomsten van het onderzoek van het lectoraat Crisisbeheersing van het IVF, in opdracht van het Veiligheidsberaad.

Download whitepaper crisiscommunicatie

Crisiscommunicatie aan verminderd zelfredzamen

Gemeenten en veiligheidsregio’s zijn wettelijk verplicht om te zorgen voor de crisiscommunicatie aan verminderd zelfredzamen. Veel mensen kunnen in geval van crisis gealarmeerd en geïnformeerd worden via NLAlert, de sirene, radio, tv, social media, nieuwswebsites, www.crisis.nl, de websites van de veiligheidsregio’s en andere mensen. Het onderzoek toont echter aan dat er nog verschillende categorieën verminderd zelfredzamen zijn die zeer waarschijnlijk niet goed bereikt (kunnen) worden. In totaal spreken de onderzoekers over enkele miljoenen potentieel verminderd zelfredzamen, onder te verdelen in twaalf categorieën. Op dit punt moet volgens de onderzoekers duidelijk actie worden ondernomen, bijvoorbeeld richting groepen als doven en blinden en niet-Nederlands sprekenden.

Wil je weten hoe je jouw doelgroepen bereikt in geval van crisis en hoe je je voorbereid op crises? Lees dan ons whitepaper ‘Voorkom reputatieschade met juiste aanpak crisiscommunicatie’ of neem direct contact op.

Vond je dit interessant?

Blijf automatisch op de hoogte van reputatienieuws. Laat je e-mailadres achter en je ontvangt maandelijks IVRM’s Reputatiereport in je inbox.

Bron: IVF

  • Alles op deze site mag eindeloos gedeeld en gebruikt worden