Cybercrime grootste bedrijfsrisico

basic1-114_user_man Berlinda Harkink

Cybercrime is de grootste bedreiging voor bedrijven op dit moment. Niet alleen veroorzaken cyberaanvallen en datalekken grote financiële schade, ook de reputatie van het bedrijf loopt gevaar.

22 november 2021 – Onderzoek van Aon laat zien dat cyberrisico’s voor het eerst op plek 1 staan op de lijst van bedrijfsrisico’s wereldwijd. Twee jaar geleden was dit nog de 6e plaats, tien jaar geleden de 18e plaats.

Snelle opmars van cyberrisico

Na cyberrisico’s volgen bedrijfsonderbrekingen en economische vertraging / langzaam herstel van de economie. De invloed van de pandemie is duidelijk merkbaar in deze uitkomsten.

Reputatieschade als gevolg

Het belangrijkste bedrijfsrisico is meteen ook een groot reputatierisico. Zeker als klantdata op straat komen te liggen (zoals afgelopen zomer bij T-Mobile), maar ook als bijvoorbeeld producten niet meer kunnen worden geleverd. Databeveiliging is een van de onderdelen van de reputatiefactor ‘prestatie’. Dan gaat het om vragen als: is de IT-beveiliging op orde, zijn er escalatieprotocollen en zijn medewerkers voldoende bewust van alle cyberrisico’s?

Laat je niet verrassen

Als organisatie zou je niet meer verrast mogen zijn als je wordt geconfronteerd met cybercriminaliteit. Niet alleen moet daarom preventie van cyberrisico’s prioriteit hebben, ook de voorbereiding op de crisiscommunicatie.

Enorme tijdsdruk

Met een crisiscommunicatieprotocol weet je welke reactiestrategie je moet volgen, wie je wanneer informeert met welke boodschap en welke verdere stappen nodig zijn. Bij een cyberaanval of datalek, maar ook bij andere crises, is de tijdsdruk enorm. En dus ook de foutgevoeligheid bij de aanpak van de crisis. Met een goede voorbereiding beperk je de schade en behouden stakeholders het vertrouwen in je organisatie.

Bron: Trouw, Consultancy.nl

  • Alles op deze site mag eindeloos gedeeld en gebruikt worden