Hoe het regeerakkoord de journalistiek raakt

basic1-114_user_man Redactie IVRM

12 oktober 2017 – Hieronder lees je er vier:

  • De verhoging van het verlaagde btw-tarief van 6 naar 9 procent betekent een verhoging van de btw op dagbladen en tijdschriften. Nieuwsuitgevers hebben de afgelopen jaren, door sterk dalende advertentie-inkomsten, flink moeten werken om de journalistieke capaciteit zoveel mogelijk te behouden. Een verhoging van de btw komt hard aan en brengt risico’s mee voor de pluriformiteit van de nieuwsvoorziening.
  • Grote (internationale) bedrijven domineren de markt en informatie is vaak direct gratis digitaal toegankelijk. Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is daardoor niet langer vanzelfsprekend, maar vanwege het veranderende medialandschap juist wel nodig.
  • Alle niet-werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt die een minimumtarief onder de 15 euro verdienen, moeten voortaan worden beschouwd als werknemers met een arbeidsovereenkomst. De aangekondigde maatregel betekent mogelijk dat de 20.000 bezorgers in Nederland in loondienst moeten worden genomen, met alle organisatorische en financiële gevolgen van dien.
  • Het nieuwe kabinet acht de controlerende taak van de (onderzoeks)journalistiek van vitaal belang en maakt daarom jaarlijks 5 miljoen euro vrij om de kwaliteit te bevorderen. Hoe het geld wordt besteed, is nog niet bekend.

Bron: NDP Nieuwsmedia

  • Alles op deze site mag eindeloos gedeeld en gebruikt worden