Nepnieuws: waarom slimme mensen hier sneller in geloven

basic1-114_user_man Redactie IVRM

Onderzoek toont aan dat slimme mensen vatbaarder zijn voor nepnieuws en complottheorieën – maar waarom?

12 april 2019 – Daar duiken we vandaag dieper in.

Niemand immuun

Heb je gehoord van het stel dat besloot hun dochter Brexit te benoemen? En hoe zit het met de bewering dat smartphone-straling hersenbeschadiging veroorzaakt? Beide beweringen zijn onjuist. We zijn geneigd om mensen die dit soort berichten geloven al snel te bestempelen als minder intelligent. Dit blijkt echter een ernstig misverstand. Psychologisch onderzoek toont aan dat verkeerde informatie slim is ontworpen om zorgvuldig analytisch redeneren te omzeilen. Dit betekent dat zelfs de slimste mensen in nepnieuws kunnen trappen. Niemand is volledig immuun. Sterker nog, er zijn nu aanwijzingen dat slimme mensen soms nog kwetsbaarder zijn voor bepaalde ideeën omdat hun grotere denkkracht hen in staat stelt om hun (onjuiste) overtuigingen te rationaliseren.

Ark van Mozes

Verschillende onderzoeken tonen aan dat de meesten van ons zelden de volle aandacht erbij houden wanneer we nieuwe informatie lezen. Stel jezelf bijvoorbeeld eens de volgende vraag: hoeveel dieren heeft Mozes naar de ark gebracht? Norbert Schwarz van de Universiteit van Southern California stelt dat maar 12% van de studenten deze vraag correct beantwoordde (het antwoord is trouwens geen; het was natuurlijk de ark van Noach, niet die van Mozes).

Ik heb gelijk!

Vooral wanneer een uitspraak logisch lijkt en gemakkelijk te verwerken, hebben we de neiging om ons niet op details te concentreren maar in plaats daarvan op de essentie in te gaan. Hoger opgeleiden zijn daarnaast minder geneigd om hun overtuigingen bij te stellen wanneer deze bewezen fout zijn. Op de een of andere manier staan zij zichzelf eerder toe om de nieuwe informatie te negeren en hun houding te verharden.

Weten hoe jij het ware verhaal rond jouw organisatie verspreidt? Download whitepaper over free publicity of neem direct contact met ons op.

Bron: The Guardian

  • Alles op deze site mag eindeloos gedeeld en gebruikt worden