Profiteren van een ramp

basic1-114_user_man Redactie IVRM

Een voorval is een ramp als er groot menselijk leed in het spel is. Niet iets om je vrolijk over te maken.

23 januari 2012 – Tot zover de moraal, daarna komt het zakelijk deel. Profiteren van een ramp doen velen, van reddingswerkers tot bouwbedrijven en ingenieursbureaus. Niemand die het ze kwalijk neemt. Wees redder als de wanhoop nabij is, en je legitimiteit spint er garen bij. Dat is logisch, want waar de reputatie van de één knakt, komt die van een ander tot bloei. Bij een brand in een chemische fabriek zijn de groene lobbyisten er als de kippen bij. Chaos na een groot verkeersongeluk? Verkeersregelaars fixen het.

5 lessen voor je organisatie

Kansen om je organisatie eens goed te laten legitimeren zijn er te over, maar die moet je wel pakken en soms zelfs afdwingen. Hoe ver je daarbij wil gaan, is een kwestie van ethiek en normbesef. Voor iedereen die wil profiteren zijn er vijf lessen.

1. Verricht een heldendaad

Stel dat je uit naam van je organisatie een leven redt, dan kun je niet meer stuk. Een Nederlands reddingsteam op Haïti haalde er vorig jaar een uitzending mee op Netwerk. Risico: levens redden wordt nu eenmaal van je verwacht als je redder bent. Verbind emotie met je nuchtere reddingswerk.

2. Neem het heft in handen

Dat is voorbehouden aan autoriteiten, maar bij een ramp zijn er daar opeens ontzettend veel van. Wie slim is stapt snel en vooral zichtbaar achter het stuur. Het nadeel is dat je het dan wel goed moet doen. De burgemeester van New Orleans, Ray Nagin, bakte er na de ramp door orkaan Katrina weinig goeds van. Tip: vooral laten zien, niet te veel praatjes.

3. Wijs een zondebok aan

Hoe slechter de dader, hoe warmer de spotlights zijn voor jou. De kustwacht van Giglio wist er wel raad mee, met die opgenomen scheldpartij tegen de arme ‘Kapitein Lafaard’  van de gekapseisde Costa Concordia. Pas op dat je niet te gretig overkomt, het gaat immers om de slachtoffers.

4. Kom met een alternatief

Na de tsunami die in 2004 honderdduizenden slachtoffers maakte in Azië werden er alarmsystemen ontwikkeld. Niemand die de eer opstreek. Lastig natuurlijk, want als de draaiboeken klaar zijn is de ramp al weer uit het collectieve geheugen verdrongen. Een goede presentatie zonder overkill doet wonderen.

5. Herdenk de slachtoffers

Het openhalen van oude wonden kan helend werken. De gemeente Apeldoorn heeft een boel credits verdiend bij publiek en autoriteiten door een jaar later de slachtoffers te herdenken van het Koninginnedagdrama in 2009. De achilleshiel: oprechtheid.

  • Alles op deze site mag eindeloos gedeeld en gebruikt worden