Regering laat onderzoek doen naar toekomst van de journalistiek

basic1-114_user_man Redactie IVRM

Staatssecretaris Sander Dekker (VVD) zal later dit jaar een onderzoek naar de toekomst van de journalistiek laten uitvoeren. Hoofddoel van het onderzoek is om te bekijken in welke mate de overheid dient bij te dragen aan het faciliteren van onafhankelijke journalistiek.

3 augustus 2017 – Vier thema’s worden daarbij behandeld: de dominante rol van wereldwijde platforms, de personalisering van de nieuwsvoorziening, de lokale en regionale journalistiek en onderzoeksjournalistiek.

Dekker stelt dat het niveau van de lokale en regionale journalistiek in plaatsen onder de 50.000 inwoners onder de maat is. Dit concludeert hij op basis van recent onderzoek van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Daarom zullen lokale en regionale media extra aandacht verdienen in het komende onderzoek.

Media helpen

Het is volgens Dekker niet bij voorbaat gezegd dat de overheid de buidel zal trekken om lokale en regionale media er weer bovenop te helpen. Zijn reden: aanvullende subsidies zouden nadelige gevolgen hebben voor private partijen en voor ondernemerschap, innovatie en eigen verantwoordelijkheid van de sector.

De verwachting is dat de uitkomsten van het onderzoek medio 2018 bekend zullen worden.

Bron: NDP Nieuwsmedia

  • Alles op deze site mag eindeloos gedeeld en gebruikt worden