Reputatie Inside: Van giftige werksfeer naar goed leiderschap.

basic1-114_user_man Stef Heutink

We zien het overal om ons heen: een giftige werksfeer bij VWS, de NPO waar grensoverschrijdend gedrag de norm is, of misstanden in de academische wereld. Werkomgeving is een belangrijke pijler in de reputatiemix, maar juist op dit aspect is er heel wat winst te halen. Top Employers Institute zet zich in voor de beste werkomstandigheden zodat mensen kunnen floreren. Erkenning voor dit HR-beleid helpt organisaties om te groeien als employer of choice. Wat te doen met de huidige misstanden? We spreken met CEO David Plink over reputatie, HR-beleid en vooral de tijdgeest.

50 miljoen fans

Hoe zit het eigenlijk met de reputatie van Top Employers Institute zelf? David omschrijft deze aan de hand van een album uit de begintijd van Elvis met de titel ’50 million fans can’t be wrong’. Top Employers Institute heeft meer dan 2.300 organisaties in 121 landen of regio’s gecertificeerd. Deze gecertificeerde Top Employers hebben een positieve impact op de levens van 12 miljoen werknemers wereldwijd. Dat zijn sterke cijfers . Zo horen wij het graag, een reputatie met bewijslast: fans.

Giftige werksfeer VWS

In februari verscheen in het FD het verhaal over het ministerie van VWS. Uitgebreid onderzoek van de arbeidsinspectie toont een giftige werksfeer waarin zelfs fysiek geweld voorkomt.  David vertelt dat tegenwoordig veel minder wordt geaccepteerd. Meer klokkenluiders, meer aandacht. Het argument dat bij DWDD vaak is gebruikt is tekenend: “We spelen nou eenmaal Champions League”. Dat is natuurlijk nooit een excuus en de  salarisstroken zijn ook nog eens vaak Keuken Kampioen Divisie. Het is dus niet zo dat zaken wezenlijk veranderd zijn op de werkvloer, de tijdgeest is anders. Dit soort zaken worden bij een aanvraag van een certificering wel degelijk besproken. Media en reputatie zijn belangrijke topics bij een intake.

Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt

Demografische ontwikkelingen, de afgelopen (COVID-)recessie, de drang naar een betere work/life balans, maar ook de ontwikkeling van AI is van invloed op de arbeidsmarkt; de krapte blijft. De grote bedrijven waar Top Employers Institute zich op richt zijn nu ook bezig met de ESG-rapportages. Ook hierin wordt werkgeverschap meegewogen. Jonge werknemers kijken steeds vaker naar duurzaamheidambities en reputatiepijlers als ze naar potentiële werkgevers kijken.

De lijstjes

Dat is allemaal mooi maar wat is dan de verklaring voor de hoge posities van bedrijven als Shell en ING op de ‘beste werkgevers’ lijstjes? Naamsbekendheid speelt daarbij een grote rol, reputaties zijn langjarig zorgvuldig opgebouwd, in de spontane antwoorden van onderzoeken worden die namen heel snel genoemd.

Goed leiderschap

Wat zijn de skills die leiders van vandaag moeten hebben? David: “Openheid, eerlijkheid, transparantie en gevoel voor tijdgeest zijn echt eigenschappen van nu.” Een voorbeeld? Ajax. Het idee dat Overmars toch terug wordt gehaald en dat daar in achterkamertjes over wordt gesproken, is nou typisch iets dat je gewoon absoluut niet moet doen. Consistentie is zo belangrijk. Sta voor je zaak. De druk op leiders is groot om snel te handelen en wendbaar te zijn, dat staat consistentie niet in de weg. Dat is juist reden om vaste koers te houden.

Lef tonen aan de top

Lange termijn visionairs, vaak familiebedrijven, hebben hun zaken meestal goed op orde. Denk niet dat alleen thuiswerken of dergelijke voorwaarden helpen bij goed werkgeverschap, er is meer voor nodig. Vooral ook lef. Een veilige werkomgeving is essentieel. Dat laten de recente escalaties wel zien. Het cliché blijft waar: eerst de mens dan het systeem, helaas gaat het nu nog vaak andersom.

Luister hier de podcast met David Plink:


Soundcloud
Spotify
ITunes

Deze podcast verschijnt ook op het platform Frankwatching.

  • Alles op deze site mag eindeloos gedeeld en gebruikt worden