Simpele taal? Nog niet zo simpel

basic1-114_user_man Redactie IVRM

“Begrijpelijke taal bestaat uit korte zinnen, eenvoudige woorden en bevat geen beeldspraak”, aldus Altenburg en Punselie.

5 oktober 2020 – “De ministeriële Commissie Crisisbeheersing heeft zich vandaag gebogen over een nieuw advies van het Outbreak Management Team, het OMT. Een concrete aanleiding voor dat advies is dat we in Nederland nieuwe gevallen zien die we niet tot de bron kunnen herleiden. En dat is voor ons aanleiding om op advies van dat OMT een aantal additionele maatregelen te nemen voor Nederland.”

Laaggeletterden buitenspel gezet

Wait, what? Zelfs de goede verstaander moest wel heel goed opletten bij de corona-persconferentie van vorige week maandag. Dat kan en moet simpeler, vinden adviseurs communicatie en innovatie Ellen Altenburg en Rob Punselie in NRC. Met deze ingewikkelde tekst zet je volgens hen allereerst de groep laaggeletterden buitenspel. En dat zijn er in Nederland zo’n 1,5 miljoen. Maar ook hooggeletterden presteren beter als begrijpelijke taal wordt gebruikt, bepleiten de communicatie-experts. Dat zelfs de premier moeite heeft om in begrijpelijke woorden tot de kern te komen, geeft aan hoe lastig het is om zaken simpel en daarmee helder uit te leggen. “Begrijpelijke taal bestaat uit korte zinnen, eenvoudige woorden en bevat geen beeldspraak”, aldus Altenburg en Punselie.

Geruchten en desinformatie voorkomen

Coronawoordvoerder voor het Amerikaanse volk, Dr. Anthony Fauci, is ongekend populair geworden bij zowel politiek links als rechts. Hij wordt onder andere geprezen om zijn simpele taalgebruik. Volgens PR Daily is dit cruciaal voor het publiek om de aard van de crisis te begrijpen en om geruchten en desinformatie te voorkomen. Wanneer je je boodschap simpeler maakt word je niet alleen beter begrepen, je komt ook authentieker over. Dit geldt voor alle vormen van communicatie, maar zeker bij woordvoering.

Contact

Meer weten over goed woordvoerderschap? Neem dan contact met ons op.

  • Alles op deze site mag eindeloos gedeeld en gebruikt worden