Vijf reputatietips voor de foodsector

basic1-114_user_man Berlinda Harkink

De foodsector ligt meer dan ooit onder een vergrootglas. Consumenten kijken kritisch naar de herkomst van een product en verwachten veilig voedsel van een hoge kwaliteit. Eten en drinken is letterlijk van levensbelang, maar wat je kiest is ook van invloed op je gezondheid en zegt iets over je levensstijl.

Recept voor een hogere reputatiewaarde

Door de betekenis van voedsel in het alledaagse leven is de reputatie van bedrijven in de foodsector een belangrijke asset. Alles wat je als bedrijf zegt en doet -en wat anderen over jou zeggen-  is daarop van invloed. Met een goede reputatie geven consumenten, medewerkers, beleggers en leveranciers jouw bedrijf of merk de voorkeur boven andere. Dat vertaalt zich in een hogere reputatiewaarde, in groei en in een positieve impact op de samenleving.

Kwetsbaar

De andere kant van het verhaal is dat foodbedrijven extra kwetsbaar zijn voor reputatieschade. De fraude met paardenvlees, acties van Wakker Dier tegen de plofkip en de met Listeria besmette zalm zijn massaal opgepikt door de media. Kwesties die van invloed zijn op het vertrouwen van de consument en op diens aankopen. Ook de minder in het oog springende acties, zoals een terugroepactie, kunnen een deuk in de reputatie veroorzaken en leiden tot (tijdelijke) boycots.

Reputatiemix

Het goede nieuws is dat je reputatie tegenwoordig beter bestuurbaar is dan ooit tevoren. Er zijn talloze (digitale) middelen en methodieken waarmee je aan je zichtbaarheid en reputatie bouwt. Daarbij stuur je op de vijf factoren uit de reputatiemix: prestaties, leiderschap, maatschappelijke betekenis, werkomgeving en wendbaarheid. Alle vijf belangrijke factoren die samen je reputatie bepalen. Waarbij het zichtbaar en aantoonbaar maken van je maatschappelijke betekenis misschien wel de meeste kansen biedt voor foodbedrijven.

Defensief reputatiemanagement

Ook kan ieder bedrijf zich voorbereiden op een crisis of issue. Met een goede aanpak kun je zelfs sterker uit een crisis komen. Bereid je daarom voor op mogelijke scenario’s zoals een terugroepactie, een ernstig ongeval, een actiegroep die het op jouw bedrijf heeft gemunt, voedselverontreiniging of fraude in de keten. Oefen eens zo’n scenario, zodat iedereen weer op scherp staat als het nodig is.

Vijf tips voor effectief reputatiemanagement

  1. Monitor wat er over je organisatie of product wordt gezegd en geschreven. Zorg dat je weet hoe jouw bedrijf of merk wordt gezien en wat stakeholders van je verwachten.
  2. Kies voor je (proactieve) communicatiebeleid één of twee thema’s waarop je gezien en (h)erkend wilt worden. Hoe scherper het thema, hoe beter.
  3. Bereid je voor op een crisis of issue door alle mogelijke scenario’s in kaart te brengen, inclusief de strategie die je volgt bij elk scenario, de boodschap en een stappenplan.
  4. Wanneer toch de pleuris uitbreekt, neem dan je verantwoordelijkheid (dit is iets anders dan schuld bekennen). Daarbij zijn de belangen van consumenten en andere stakeholders leidend, niet je eigen reputatie.
  5. Communiceer snel bij een crisis. Als je nog niet alle informatie hebt over de oorzaken en omvang, geef dan procesinformatie.

Gerelateerde artikelen

  • Alles op deze site mag eindeloos gedeeld en gebruikt worden