Woordvoerders moeten liever zijn voor journalisten

Woordvoerder Onderwijs, Sport en Buitenruimte bij gemeente Den Haag Frank Verhoef pleit voor een goed netwerk in de journalistiek en voor het respecteren van de belangen van de journalist.

basic1-114_user_man Redactie IVRM

Woordvoerder Onderwijs, Sport en Buitenruimte bij gemeente Den Haag Frank Verhoef pleit voor een goed netwerk in de journalistiek en voor het respecteren van de belangen van de journalist.

1 december 2021 – Op de website van de Nederlandse beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals Logeion staat een blog over waarom woordvoerders wat liever moeten zijn voor journalisten.

Relatie met de journalist

Journalisten en woordvoerders zijn tot elkaar veroordeeld, maar kunnen veel aan elkaar hebben. Zeker als er wederzijds begrip is. De journalist kan echter niet altijd ingaan op verzoeken van een woordvoerder. Zo beschrijft Verhoef een situatie waarin de woordvoerder van een ziekenhuis een publicatie in een dagblad met een dag wilde uitstellen omdat hij eerst de direct betrokkenen wilde informeren. Hoe legitiem deze vraag ook is, het belang van de journalist -zeker met het oog op lekken van het nieuws- maakt dat het artikel toch die dag werd gepubliceerd.

Toch is het voor een woordvoerder zinvol om relaties op te bouwen met relevante journalisten. De kans dat je een passage kunt aanpassen of tegenhouden in een artikel is groter wanneer je de journalist op regelmatige basis voorziet in zijn of haar informatiebehoefte. Maar onthoud: de inhoud regeert over de relatie.

Schreeuw niet, maar geef informatie

Journalisten staan onder druk. Er is vaak weinig tijd en op social media schelden mondige lezers hen anoniem de huid vol. Toch moeten zij leveren van hun chef, van het bedrijf en van de lezers. Een journalist is op zoek naar duiding en context. In plaats van je kont tegen de krib te gooien en te schreeuwen door de telefoon wanneer je je zin niet krijgt, kun je beter rustig tekst en uitleg geven. Probeer de vragen te begrijpen, help mee en frustreer niet. Wanneer je meewerkt en wat liever bent voor de journalist, dan zul je zien dat je meer voor elkaar krijgt op de momenten dat het er echt toe doet.

Wil je weten hoe je zelf free publicity genereert? Neem dan contact met ons op, we helpen je daar graag bij.

Bron: logeion.nl

  • Alles op deze site mag eindeloos gedeeld en gebruikt worden