Crisis vraagt om ander soort leiderschap: zelfkennis en horizontaal

Crises vragen het uiterste van leidinggevenden en veroorzaken onzekerheid en verwarring. Langzaamaan ontstaat de beweging naar een nieuwe vorm van leiderschap.

basic1-114_user_man Redactie IVRM

Crises vragen het uiterste van leidinggevenden en veroorzaken onzekerheid en verwarring. Langzaamaan ontstaat de beweging naar een nieuwe vorm van leiderschap.

13 augustus 2020 – Het leiderschap van vele CEO’s is de afgelopen maanden op de proef gesteld. Daarom vonden wij het een goed moment om de theorie er weer eens bij te pakken. Hoe ga je goed om in tijden van crisis? Wat moet je wel of juist niet wat betreft crisiscommunicatie?

Ken jezelf

De crisis kwam bovenop andere onzekerheden waar de wereld mee worstelt, zoals klimaatverandering en terrorisme. “Mensen stellen existentiële vragen wanneer ze in onzekerheid verkeren. Het maakt hen vatbaar voor een sterk figuur die hen leidt. Dit vraagt veel van leidinggevenden”, zegt hoogleraar in de klinische psychologie en psychoanalyse Paul Verhaege. Om die rol te kunnen vervullen als leider, is het ontwikkelen van zelfleiderschap van belang. “Ken uzelf”, benadrukt Verhaege. Een goede en intieme relatie met jezelf, stimuleert goed leiderschap. Wanneer iemand authentiek leidinggeeft is hij beter in staat nauwe banden aan te gaan met anderen, zoals werknemers. Daarbij is het van belang om te waken voor het overnemen van onzinnige beeldvorming rondom leiderschap. Verhaege: “De CEO die nu nog opschept over het genoeg hebben aan vier uur slaap, heeft zijn beste tijd gehad.”

Van verticaal naar horizontaal leidinggeven

Leiders moeten zich realiseren dat er een verschuiving plaatsvindt in de behoeften en wensen van werknemers. Autoritair, verticaal leidinggeven is niet meer van deze tijd. Het verschuift langzaam naar horizontaal, oftewel van onderop leidinggeven. De nadruk ligt daarbij op gelijkwaardigheid op de werkvloer. Naast kennis worden vrouwelijke kwaliteiten ook steeds belangrijker.

Reputatiepijler

Horizontaal leiderschap is het nieuwe leidinggeven. Het is tevens een van de belangrijke pijlers waarmee een organisatie aan een sterke reputatie bouwt. Goed leiderschap is cruciaal en dwingt leidinggevenden tot zelfkennis. Het stimuleren van diepe inzichten en bewustwording helpen daarbij. Heeft jouw organisatie advies nodig over goed leiderschap? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Bron: Trouw

Meer lezen?

  • Alles op deze site mag eindeloos gedeeld en gebruikt worden