Dotan is terug, maar is zijn reputatie dat ook?
Het zal niemand vandaag zijn ontgaan: Dotan heeft een nieuwe single uitgebracht.
29 mei 2019 – Dotan? Ja, die zingende zoon van Patty Harpenau die in de luwte heeft geleefd na de zogenaamde trollen-affaire, een jaar geleden met veel aplomb onthuld door De Volkskrant. Artiest Dotan had met nepaccounts zijn eigen reputatie proberen op te krikken, bijvoorbeeld door te doen alsof hij voor terminaal zieke kinderen had opgetreden, en liet zijn trollenleger posten hoe fantastisch en bijzonder hij is.
Verdwenen
Een slecht verhaal. Een heel slecht verhaal zelfs. Dotan verdween na deze onthulling spoorslags van het toneel. Geen oprechte excuses, geen publiekelijk doorhetstof-moment: niets van dit alles. Hij Verdween.
Verdoofd
En nu is hij terug. Met een single getiteld Numb, oftewel Verdoofd. En wat (b)lijkt: ook nu gaat Dotan niet door het stof. Hij blijft in zijn eigen verdriet en onrecht hangen en zingt over wat die hele affaire met hem deed. Ach gossie.
Optater
We zouden geen reputatiebureau zijn als we hier niet door onze beroepsbril naar zouden kijken. En en passant Dotan van wat praktische tips voorzien. Want wat denken wij? Dat Dotan niet wegkomt met een jaar verdwijnen en dan een liedje over zijn eigen ellende uitbrengen. Denk aan je stakeholders, Dotan! Die moet je terugwinnen. Als je reputatie zo’n optater heeft gehad, zijn er een aantal zaken die je wel kan doen.
Tips
Dus Dotan, neem deze reputatietips ter harte. Je zult wel bedolven gaan worden onder de mediaverzoeken, dus dit is het moment om met een goed verhaal naar buiten te treden. Weet wel: een easy fix voor een slechte reputatie bestaat niet. En zeker in Nederland houden we ervan om een slecht verhaal lang te onthouden.
1. Laat zien dat je echt spijt hebt
Je hebt anderen ellende berokkent en dat willen ze weten. Erken dat je fout zat en dat je anderen hebt gekwetst, in een kwaad daglicht heb gezet, et cetera. Niet proberen sympathie op te wekken in de trant van ‘het viel voor mij ook niet mee.’ Daar ga je je fans niet mee terugwinnen. Stofhappen zult gij!
2. Bied je excuses aan
Als je fout zit, geef dat toe en bied je oprechte excuses aan. Zelfs een jaar na dato mag je dat gerust nog een keer doen. Welgemeende excuses zijn doorgaans niet makkelijk, maar het is wel noodzakelijk om het verleden af te sluiten en naar de toekomst te kijken.
3. Verbeter je gedrag
Het lijkt een open deur, maar het is makkelijker gezegd dan gedaan. Je gedrag verbeteren is essentieel om weer geloofwaardig te worden. Om je reputatie op te vijzelen, moet je je dus committeren aan een duurzame verandering van je gedrag. Kom met concrete voorbeelden hoe je dat doet en blijft doen.
4. Zoek hulp
Als je ziek bent, ga je naar een dokter. Zoek dus hulp wanneer je aan je reputatie wil werken. Dit kan door trainingen, maar ook door externen die je helpen in de strategie en uitvoering om je reputatie te verbeteren. Van de radar verdwijnen is in dit internettijdperk niet meer mogelijk. Het is naïef te denken dat mensen dan zouden zijn vergeten wat je faux pas was. Professionals kunnen je helpen. Als je hulp hebt gezocht, vertel hier dan ook openlijk over. Je kwetsbaarheid tonen kan zelfs sympathie opwekken. Maar dan moet het wel oprecht zijn.
5. Wees geduldig
Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Dus als je het vertrouwen van mensen hebt beschaamd, zal het best even duren voordat dit weer hersteld is. Zoals gezegd, zeker in Nederland sleuren we mensen met grootheidswaanzin graag van hun voetstuk. Het zal nog lang duren voor je daar weer op mag staan, if ever.