Engels krijgt zichtbare plek naast Nederlands

basic1-114_user_man Redactie IVRM

Interne communicatie met collega’s en leidinggevenden verloopt in Nederland en Vlaanderen in zo’n 80% van de gevallen uitsluitend in het Nederlands. Bij externe communicatie met klanten en andere organisaties is dat zo’n twee-derde.

16 mei 2017 – Dat blijkt uit onderzoek van het Meertens Instituut (NL) en de Universiteit in Gent (BE) naar het gebruik van de Nederlands taal in diverse maatschappelijke gebieden binnen Nederland en België.

Meer Engels

Uit het onderzoek blijkt ook dat Vlamingen (91,1%) in hun directe omgeving meer Nederlands gebruiken dan de Nederlanders (88,8%). Nederlanders blijken in het dagelijks leven naast het Nederlands meer gebruik te maken van Engels. Nieuws wordt bijvoorbeeld door 28,3% van de Nederlanders in het Nederlands en Engels gelezen. In Vlaanderen is dat 21%. Als het gaat om online nieuwsvoorziening, gebruikt 41% van de Nederlanders zowel Nederlandse als Engelstalige nieuwsbronnen. In Vlaanderen is dat 38,2%.

Op social media gebruiken Nederlanders dan weer vaker uitsluitend Nederlands. Dit heeft te maken met dat Vlamingen naast het Nederlands en Engels ook in het Frans berichten plaatsen.

Bron: Taalunieversum

  • Alles op deze site mag eindeloos gedeeld en gebruikt worden