Foodpaper: reputatiekwetsbaarheid onderschat

basic1-114_user_man Natascha Klare

Bedrijven in de voedselverwerkende industrie liggen onder een vergrootglas. Als er iets mis is met een product, meten de media het breed uit als ‘het zoveelste voedselschandaal’. Veel producenten zijn zich echter onvoldoende bewust van deze kwetsbaarheid. Dat is jammer, want hier liggen juist kansen om je reputatie te versterken. Dat stellen Maarten Halsema van IVRM Reputatie en Arjan van Heerde van KTBA.

IVRM en KTBA werken samen aan het versterken van reputaties in de voedingsmiddelenindustrie. Op het gebied van voedselveiligheid en kwaliteitszorg om precies te zijn. Zo zijn er genoeg recente schandalen om op te sommen. De salmonellabestrijding bij KinderSurprise van Ferrero en de kop-in-het-zand-mentaliteit die liet zien hoe schadelijk het te laat en inadequaat communiceren is voor je bedrijfsreputatie. Andere voorbeelden zijn de fraude met paardenvlees, de plofkipacties van Wakker Dier, en de met Listeria besmette zalm. Zo’n schandaal doet wat met je bedrijf. In het ergste geval kan het zelfs de continuïteit in gevaar brengen.

Foodpaper

Daarom hebben IVRM en KTBA de kennis gekoppeld en een whitepaper geschreven over de reputatiemanagement voor bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie. Heb je interesse in onze foodpaper? Vul dan het onderstaande formulier in en ontvang de foodpaper gelijk in je inbox.

Download onze foodpaper

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kwetsbare reputatie

Volgens Arjan van Heerde is de voedingsmiddelenindustrie bij uitstek kwetsbaar voor schandalen, omdat het gaat om de dagelijkse voeding van consumenten. Niet alleen de kwaliteit van een product maakt producenten kwetsbaar, er spelen veel meer potentiële issues en crises. Van Heerde: “Denk aan duurzaamheidsbeloftes die niet overeenstemmen met de werkelijkheid, hygiënerichtlijnen die niet worden nageleefd, onjuist verpakkingsmateriaal of onvolledige etikettering en de aanwezigheid van stoffen in grondstoffen die niet in het eindproduct thuishoren.”

Proactief sturen

Die crisisgevoeligheid maakt het belangrijk voor bedrijven om proactief op hun reputatie te sturen, zegt reputatiedeskundige Maarten Halsema. “Een sterke reputatie is een van de belangrijkste assets van een organisatie en geeft jouw merk of bedrijf het vertrouwen en de voorkeur boven concurrenten. Daar wil je niet alleen bij een crisis in investeren, maar ook juist als het goed gaat.” Volgens Halsema zijn reputaties anno 2022 beter stuurbaar dan ooit tevoren. “Er zijn talloze middelen en methodieken beschikbaar waarmee je als organisatie aan je zichtbaarheid en reputatie kunt werken.”

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie?

Neem dan gelijk contact met ons op en ontdek wat we voor jou kunnen betekenen.

Neem contact op

Maarten Halsema

Managing Director
0653525196
  • Alles op deze site mag eindeloos gedeeld en gebruikt worden