Handgebaren belangrijker dan taal

basic1-114_user_man Redactie IVRM

Handgebaren zijn belangrijker dan woorden. Dit is één van de belangrijkste conclusies van de onderzoeken van Joep Cornelissen, hoogleraar Corporate Communication aan de Rotterdam School of Management.

3 september 2019 – Je communicatiestijl en je non-verbale communicatie zijn allesbepalend bij het overbrengen van je boodschap. Met name bij abstracte plannen is het van belang om verhalend te vertellen, met veel gebaren.

Je krijgt meer mensen mee

Wil je je medewerkers meekrijgen bij een strategieverandering, maak dan veel gebruik van ondersteunende handgebaren tijdens je presentatie. Uit onderzoek blijkt dat zo’n 12 procent meer mensen in een verhaal meegaan dan wanneer je enkel woorden gebruikt.

Boodschap succesvol overgebracht

Naast het gebruik van je handen is je algehele presentatie van belang, concludeert de onderzoeker. Hoe je op het podium staat en hoe je je stem gebruikt, is bepalend voor het succesvol overbrengen van je boodschap. Kortom: besteed tijdens (de voorbereiding op) een presentatie minstens net zoveel aandacht aan je non-verbale communicatie, als aan wat je je publiek wil vertellen.

Communiceren met impact

Voor de reputatie van de organisatie zijn de presentatie, communicatie en performance van de mensen in alle lagen van de organisatie van belang. Daarom helpen wij organisaties om hun reputatie te versterken met de coaching van mensen en teams op (persoonlijke) vraagstukken die hen belemmeren in de communicatie. Denk hierbij aan profilering, zelfvertrouwen, presentatie en contactuele vaardigheden. Zodat medewerkers, teams en de organisatie sneller hun doelen bereiken, communiceren met impact en als merkambassadeur optreden. Lees meer over de coaching die wij aanbieden.

Bron: MT.nl

  • Alles op deze site mag eindeloos gedeeld en gebruikt worden