Jutta Leerdam vraagt aandacht voor menstruatieklachten

basic1-114_user_man Lana Driest

Het jaar afsluiten met de menstruatieklachten van vrouwen, ik doe het graag! Want wat een topper is Jutta Leerdam. Het agenderen van iets waar zoveel vrouwen last van hebben.

22 december 2022 – Na het winnen van goud op de 1000 meter op de wereldbekerwedstrijd in Calgary sprak Jutta Leerdam zich uit over de ongemakken die zij voorafgaand aan de wedstrijd ervoer. “Ik was zaterdag heel erg ongesteld en heb veel bloed verloren. Ik was er deze keer zo ziek van,” liet ze de NOS weten. Ondanks dat, behaalde ze een topprestatie. Haar openheid heeft voor veel waardering gezorgd.

Taboe op menstruatieklachten

In het AD wordt Leerdam alom geprezen over haar openheid. Een gynaecoloog en oprichter van Cycle.care laten weten hoe belangrijk het is dat er open over wordt gesproken omdat het taboedoorbrekend is. Uit recent onderzoek blijkt dat 80 procent van de vrouwen serieus last heeft van menstruatieklachten, maar vrouwen tussen de 18 en 34 jaar zo’n drie tot vijf jaar wachten voor ze bij een zorgprofessional aankloppen. Dit terwijl klachten beperkend kunnen werken, niet alleen in de sport maar ook op de werkvloer.

Impact op samenleving

Recent is er onder andere door Women Inc een manifest aangeboden aan de Tweede Kamer over het effect van menstruatieklachten. Zo staat er: “Klachten kunnen een grote impact hebben op deelname aan de samenleving. Het niet herkennen van sommige klachten kan op de lange termijn van invloed zijn op de vervulling van een eventuele kinderwens. Maar de klachten hebben ook direct impact op het dagelijks leven. Uit landelijk onderzoek onder ruim 42.000 vrouwen naar de impact van menstruatieklachten op het dagelijks functioneren, blijkt dat één op de drie vrouwen tijdens de menstruatie niet al hun dagelijkse bezigheden, zoals werk of taken thuis, volledig kan uitvoeren.”

De uiting van Leerdam is een kroon op het manifest waarvan minister Kuipers deze week heeft laten weten dat hij het op gaat pakken. “Een inhaalslag op het gebied van kennis over menstruatie-en hormoongerelateerde klachten is dringend nodig”, aldus Kuipers.

Menstruatie en reputatie

Wat heeft menstruatie met reputatie te maken? Vorig jaar bleek nog uit Brits onderzoek dat vrouwelijke atleten het lastig vonden om er met een mannelijke coach over te praten. Onderzoekers pleitten ervoor om ongesteldheid op dezelfde manier te behandelen als andere fysieke beperkingen, en om het bespreken van het onderwerp te vergemakkelijken. Het gesprek aangaan, geldt natuurlijk niet alleen in de sport, maar ook op de werkvloer zorgt openheid voor meer begrip en kan de werkgever door goede kennis anticiperen op de (zorg)vraag van vrouwen. Dit draagt bij aan goed werkgeverschap. En ook aan minder ziekmeldingen. Daarnaast laat je als organisatie die menstruatie serieus neemt, zien dat je ziet wat er speelt in de maatschappij en dat je hierop je beleid aanpast. Dit draagt bij aan de goodwill op de balans.

Laat vrouwen met hevige klachten bijvoorbeeld tijdelijk hun arbeidsuren flexibel indelen, of even andere taken uitvoeren in verband met concentratieverlies. Ga in elk geval het gesprek aan en kijk hoe je als werkgever kunt bijdragen aan een oplossing. Het tonen van begrip kan al een wereld van verschil maken. Jutta Leerdam heeft de menstruatieklachten weer even op de kaart gezet, aan de rest van Nederland om ze serieus te nemen.

  • Alles op deze site mag eindeloos gedeeld en gebruikt worden