Shirtsponsor zorgt voor grote opwinding

basic1-114_user_man Stef Heutink

Ik voel me nooit zo aangesproken als ik word ingedeeld bij de vermaledijde club van Boze Witte Mannen. Maar vanochtend kwam daar verandering in.

18 september 2020 –Toen ik vanochtend dit bericht las, met mijn generatiegenoten in de voorhoede, bekroop mij toch een gevoel van schaamte: ‘Sekswinkel Easytoys geen hoofdsponsor van FC Emmen’.

Gokken

De KNVB stelt dat ze ‘ergens een grens moeten trekken’. Maar wat is er tegen een winkel die seksspeeltjes verkoopt? Wordt Bol.com dan ook uitgesloten voor sponsoring? Die verkopen immers ook van die speeltjes. Er valt iets te zeggen voor het weren van bepaalde bedrijven als shirtsponsor. Gek alleen dat een bedrijf dat geld verdient aan het inzetten van geld op uitslagen wél kan. Speelgoed voor volwassenen is immers onschuldiger dan gokken, maar deze bedrijfstak zet de KNVB ook niet buitenspel.

Asito

Het verhaal dat het niet geschikt is voor kinderogen is een drogreden. Ik heb ook nog nooit een kind horen vragen ‘wat Asito is’ (de hoofdsponsor van Heracles). Kinderen die nieuwsgierig genoeg zijn om op een website voor seksspeeltjes rond te kijken, hebben wel ergere dingen gezien op het internet. KNVB: ik zie het probleem dan ook niet. Wie niet waagt, blijft maagd.

Climax

Alsof het in deze tijd trouwens zo makkelijk is om een shirtsponsor te vinden. Het gaat bij Easytoys nog om een lokaal bedrijf ook, met een trotse Emmenaar als eigenaar. En om twee bedrijfstakken die meer met elkaar gemeen hebben dan je verwacht. Bij beiden staat plezier voorop en is het voor veel mensen de wekelijkse climax in hun leven. Net als voetbal zorgt EasyToys voor hoogtepunten, bezwete lichamen en opwinding. Een prachtig rond verhaal. Net als… juist ja.

Suitsupply

Je weet dat de heren in de bestuurskamer besmuikt over het onderwerp hebben gesproken. ‘Dit kan echt niet!’, gevolgd door instemmend geknik en gerinkel van lepeltjes tegen koffiekopjes. Een makkelijke mening van keurige mannen in Suitsupply-pakken (wiens bijdragen in besloten appgroepen je overigens niet wil zien). Dit zijn gelijkgestemden die elkaar hebben geselecteerd voor het directieteam. Hier heeft geen discussie of serieus onderzoek plaatsgevonden.

Goodiebag

Opmerkelijk is dat EDC, het moederbedrijf van EasyToys, wél al langere tijd verbonden is aan FC Groningen. Het bestuur van de Groningse club heeft er een rondleiding gekregen. En de liefdesrelatie tussen EDC en FC Groningen is hecht, blijkt nadat de bestuurders met een goedgevulde goodiebag van EasyToys zijn vertrokken.

Rechtszaal

Jammer dat de KNVB niet in gesprek is gegaan met FC Emmen en EasyToys. Straks staat de bond in de rechtszaal weer tegenover een van haar stakeholders, net zoals eerder dit jaar. FC Emmen legt zich namelijk niet neer bij de beslissing van de KNVB om de sponsordeal met EasyToys af te keuren. De Drentse club bereidt momenteel een kort geding voor. In ieder geval zijn de beweegredenen ‘goede zeden, goede smaak en fatsoen’, waarover in het sponsorreglement wordt gesproken, behoorlijk arbitrair en aan verschillende interpretaties onderhevig. Wat voor de een buitensporig is, is voor de ander de normaalste zaak van de wereld.

Rebelser

Mag het wat rebelser? Ik denk onwillekeurig aan Jan Mulder. Hij zei ooit met zijn kenmerkende Groningse accent: ‘Balaaans Frits, alles moet in balans.’ Hij doelde hiermee op de opstelling van het Nederlands elftal, waar balans belangrijker werd gevonden dan talent en lef. Mensen, durf toch eens gewoon! Ik zeg: de Wallen op de shirts van Ajax, of is prostitutie tegenwoordig ook al verboden?

  • Alles op deze site mag eindeloos gedeeld en gebruikt worden