Standpunt kiezen maakt je als merk niet links of rechts

basic1-114_user_man Maarten Halsema

Voor merken geldt dat hun publiek behoefte heeft aan herkenbaarheid. We worden overspoeld door een enorme contentdiarree aan zendergedreven informatie, waarvan de gemiddelde contentmarketeer vaak onterecht veronderstelt dat het onze behoefte aan nog meer informatie zal stimuleren.

16 januari 2019 – Dat het zelfs leidt tot conversie. Maar vaak is de content volstrekt inwisselbaar en irrelevant.

Herkenbaar en onderscheidend

Wil je als merk herkenbaar en onderscheidend zijn, moet je nadenken over je relevantie; zowel je functionele als je maatschappelijke. Dat geldt overigens voor alle merken: of je nu een autofabrikant bent, een pindakaasmerk of een cosmeticabedrijf zoals Dove, dat met haar Thought Leader-strategie al jaren expliciet een standpunt inneemt tegen de glitter- en glamourgekte van haar concurrenten.

Politieke lading

Je maatschappelijke relevantie wordt onder andere bepaald door de mate waarin je als merk positie kiest en standpunten inneemt. Dat die soms een politieke lading hebben, hoeft niet te betekenen dat je bent overgeleverd aan de politieke standpunten van je marketeer. Of dat je een links of een rechts merk bent. Integendeel! Je zult als merk vooral standpunten moeten innemen die herkenbaar zijn voor je publiek en waarop je een logisch woordvoerder bent, die passen bij je kundigheid en bij de (institutionele) waarden waar je als organisatie met al je (linkse en rechtse) medewerkers voor staat.

Rassengelijkheid

Standpunt kiezen maakt een merk niet links of rechts. Nike is ook niet opeens een links merk, nu ze zo duidelijk positie heeft gekozen met de Kaepernick-campagne. Met deze gouden greep appelleert het merk juist uitstekend aan de wens van haar primaire doelgroep, namelijk uitdragen wat je belangrijk vindt: rassengelijkheid.

Voor- en tegenstanders

Zakenbank Goldman Sachs is, nadat zij tijdens in een Superbowl-commercial standpunt had ingenomen tegen het immigratiebeleid van Trump, niet opeens een linkse hobbyclub. De bank laat vooral zien dat ze belang hecht aan het behoud van kenniswerkers omdat ze die hard nodig heeft. En ja, een merk dat zich uitspreekt en een standpunt durft in te nemen kan rekenen op voor- én tegenstanders. Zie ook de zojuist gelanceerde campagne van Gillette, die aanhaakt op de #metoo-beweging.

Standpunt kiezen móet

Is dit erg? Verre van. Je kunt laten zien hoe je uitdrukking geeft aan je nutsfunctie en bent hierdoor beter te duiden. Je publiek kan het met je oneens zijn, maar zal je merk hierdoor niet per definitie links (of rechts) laten liggen.

Meer weten over reputatie, positionering en Thought Leadership? Download dan een van onze whitepapers of voel je vrij om contact met ons op te nemen.

  • Alles op deze site mag eindeloos gedeeld en gebruikt worden