Tabaksindustrie: een wolf in schaapskleren

basic1-114_user_man Abdelilah Ouaali

De tabaksindustrie is berucht om haar praktijken waarbij ze jongeren verslaafd maakt aan roken door middel van hun misdadige marketingstrategieën.

In hun promotiefilmpjes stelt Philip Morris International, de producent van onder andere Marlboro, zich ten doel om een “rookvrije wereld” 🤦🏻‍♂️te bevorderen. Het bedrijf streeft er niet naar om zichzelf uit de wereld te verwijderen, maar wil juist deel uitmaken van de oplossing. Dit willen ze bereiken door rokers aan te moedigen over te stappen op hun elektronische alternatief, waarvan zij beweren dat het minder schadelijk is.

Misdadige strategie

En als je denkt dat het niet gekker kan, dan heb je het mis. Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat de tabaksindustrie miljarden investeert in de farmaceutische sector, met name in medicijnen en behandelingen voor aandoeningen als astma, COPD, hartaanvallen en diabetes, die vaak voorkomen bij rokers.

Philip Morris wil op deze manier ook aanspraak maken op de status van het zogeheten ESG-aandeel (environmental, social, governance) en daarmee investeerders teruglokken die de laatste jaren massaal zijn afgehaakt. Reputatiewashing en totaal ongeloofwaardig.

Tabaksfabrikanten halen winst uit zowel de verkoop van tabak, vaporizers als uit behandelingen voor ziekten die het gevolg zijn van roken. Een misdadige strategie!

Laat vapen niet onbesproken

Artsen Slaan Alarm zijn een campagne gestart om vapen te ontmoedigen. Zij roepen, als artsen, ouders op om met hen samen te werken en het gesprek met hun kind over vapen aan te gaan. Ouders hebben immers maar één doel en dat is kinderen beschermen en gezond houden. Dit in tegenstelling tot de tabaksindustrie, die de vape bewust zo verslavend en aantrekkelijk mogelijk maakt, ten koste van de gezondheid van onze kinderen.

Kijk hier naar de campagne van Artsen Slaan Alarm in samenwerking met Trimbos-instituut, Gezondheidsfondsen Voor Rookvrij, Hartstichting, Longfonds, KWF, KNMG.

  • Alles op deze site mag eindeloos gedeeld en gebruikt worden