Whitepaper crisiscommunicatie
Bijna iedere organisatie maakt weleens een crisis mee. Incidenten zijn razendsnel openbaar, de media krijgen er lucht van en onrust onder stakeholders is een feit. Voorkom reputatieschade met een juiste aanpak van crisiscommunicatie. In ons whitepaper over crisiscommunicatie lees je hoe je je organisatie voorbereidt op een crisis.
Wat is crisiscommunicatie?
Wat is crisiscommunicatie? Dit laat zich het beste definiëren als het verzamelen, verwerken en verspreiden van alle informatie die van belang is om een onverwachte gebeurtenis aan te pakken die de activiteiten van jouw organisatie dreigen te verstoren.
Crisiscommunicatie: tips
Tijdens een crisis is de tijdsdruk groot. Journalisten bellen of staan voor de deur en op social media breidt de berichtenstroom zich snel uit. Van de organisatie wordt verwacht dat zij binnen een uur reageert. Er is geen volledige grip op de situatie en degenen die verantwoordelijk zijn voor het crisismanagement zijn zelf vaak aangeslagen. Een paniekreactie ligt dan op de loer. Daarom is een goede voorbereiding op crisiscommunicatie voor iedere organisatie bittere noodzaak.
Een crisis kan de reputatie van een organisatie flink beschadigen. Goede crisiscommunicatie biedt daarentegen kansen om de organisatie op een positieve manier neer te zetten en om de reputatie zelfs te versterken. De omvang van de reputatieschade hangt nauw samen met de reactiesnelheid. In deze whitepaper crisiscommunicatie vind je tips voor reactiestrategieën en een checklist met praktische tips die je helpen om de communicatiecrisis effectief te bestrijden. Daarnaast laten we je in deze whitepaper stapsgewijs zien hoe je ervoor zorgt dat jouw organisatie is voorbereid zodra zich een communicatiecrisis aandient.
Crisiscommunicatie: voorbeelden
Organisaties zijn tegenwoordig ‘eigendom’ van iedereen. Nieuws rond een incident – of het nu gaat om een arbeidsongeval, een boze klant of een frauderende medewerker – ligt zo op straat, en wordt vervolgens talloze malen gedeeld. Een crisis kan de reputatie van de organisatie flink beschadigen, maar de organisatie kan er ook sterker uitkomen.
Voorbeelden van crisiscommunicatie zijn de communicatie-inspanningen rond het terugroepen van producten, de reacties die volgen op een aangekondigde reorganisatie of sluiting, of een maatschappelijke ontwikkeling die het handelen van jouw organisatie opeens in een heel ander daglicht plaatst. Een bekend voorbeeld dat vraagt om crisiscommunicatie is natuurlijk een uitspraak in de media van de ceo, waarbij hij of zij geen rekening heeft gehouden met het publiek sentiment.
Ook wanneer de organisatie geen verwijtbaarheid treft, is het van belang om proactief te communiceren. Stakeholders moeten op een transparante en consistente manier worden geïnformeerd over het incident. Zo voorkomt je als organisatie dat er geruchten ontstaan en de nadelige gevolgen voor stakeholders worden beperkt. Een proactieve aanpak toont daadkracht en zorgvuldigheid van de organisatie. Denk bijvoorbeeld aan de communicatie bij een (extern veroorzaakte) ramp of bij terroristische dreiging.
Download de whitepaper
Benieuwd hoe wij crisiscommunicatie aanpakken?
Mail of bel gerust met een van onze specialisten!
Neem contact op