Wie corona krijgt, krijgt geen bonus

basic1-114_user_man Redactie IVRM

Supermarktketen Hoogvliet werft personeel met posters op ramen en deuren. Ze adverteert hierop met een leuke bonus -bovenop het standaardsalaris- als je niet ziek wordt.

10 februari 2022 – Juristen noemen dit een verzuimbonus en die is niet strijdig met de wet. Het mag gewoon. Terecht spreken de vakbonden zich uit tegen deze bonus. Een beloning omdat je niet ziek bent, vinden ze een vreemde prikkel. Helemaal gek in de huidige coronatijd waarbij de besmettingen volgens de meest recente dagkoersen rond de 80.000 schommelen. Het is volgens de vakbonden een prikkel om bij ziekte door te werken. En dat is nou net niet de bedoeling bij vermoedens van corona.

Daarnaast kan het volgens de juristen gezien worden als discriminatie van wie ziek is. Ook kan het ertoe leiden dat als je de bonus toch al kwijt bent, je net zo goed langer kan thuisblijven dan strikt nodig is. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SWZ) vindt dat werkgevers zelf verantwoordelijk zijn “voor een goed beleid in het kader van gezond en veilig werken”. Supermarktketen Hoogvliet bleek voor de redactie na herhaalde verzoeken niet bereikbaar voor commentaar. En ofschoon niet helemaal duidelijk is hoe de prikkel werkt, laat de organisatie weten dat de regeling al voor coronatijd was ingevoerd.

Negatieve framing

Kortom, een goed voorbeeld van het slecht laden van je reputatie als werkgever. Een negatief ge-framede bonus die de suggestie wekt dat ziek zijn in tijden van corona een keuze is. Vervolgens niet bereikbaar zijn voor commentaar en je verexcuseren omdat het een actie van voor corona is, zijn dan olie op het vuur. En vanuit marketing perspectief kun je je afvragen of je meer publiek naar je winkel trekt als bezoekers kunnen vermoeden dat ze worden geholpen door mensen die mogelijk ziek zijn.

Bron: NU.nl

  • Alles op deze site mag eindeloos gedeeld en gebruikt worden