Zeeman doet boekje open in jaarverslag

basic1-114_user_man Redactie IVRM

Zeeman kennen we allemaal als de goedkope retailer waar je terecht kan voor rompertjes, pyjama’s en woonaccessoires. De wenkbrauwen worden hier en daar wel eens opgetrokken. Zo goedkoop?

18 december 2018 – Dat kan nooit verantwoord zijn. Het antwoord van Zeeman: openheid.

Misstanden benoemen

We schreven al eerder dat transparantie vertrouwen bevordert en dat is weer goed voor je reputatie. 1-0 voor Zeeman. In het jaarverslag van het bedrijf staat dat tijdens inspecties bij kledingfabrieken wel eens misstanden aan het licht komen. Dit varieert van een onvolledige urenregistratie tot de verkeerde huisvesting van arbeiders. Kledingketens zijn hier meestal weinig transparant over, dus het siert Zeeman des te meer dat zij dit wel is.

Imagostrelende PR

Zeeman stond deze maand paginagroot in het FD met een positief verhaal. De openheid wordt dus gewaardeerd. De manager maatschappelijk verantwoord ondernemen van de winkelketen mocht uitgebreid uitleggen hoe Zeeman zo goedkoop kan zijn en op welke manier het bedrijf met leveranciers werkt. Een imagostrelende PR-aanpak.

Lef en lof

In diezelfde krant geeft waakhond Schone Kleren Campagne een compliment aan Zeeman voor het getoonde lef waarmee de keten de misstanden in de kledingindustrie benoemt. Verder wordt het positief bevonden dat het bedrijf vanaf volgend jaar een lijst met producenten openbaar maakt. Dit maakt Zeeman nog betrouwbaarder.

Dwars tegen alle moderegels in

Zeeman is een bijzonder bedrijf dat vaker verrast. Het is alweer even geleden dat het bedrijf tijdens Amsterdam Fashion Week, dwars tegen alle moderegels in, stuntte met een ondergoedlijn van modeontwerper Bas Kosters. Zeeman wilde toen ook laten zien dat goede kleding en textiel niet duur hoeft te zijn. En nu charmeert de retailer opnieuw door haar openheid van zaken. Een mooi voorbeeld van hoe een bedrijf stelselmatig aan haar reputatie bouwt en binnen haar vakgebied thought leadership toont.

  • Alles op deze site mag eindeloos gedeeld en gebruikt worden