Zo overtuig je anderen: 3 tips uit de hersenwetenschap

basic1-114_user_man Redactie IVRM

Als je wilt weten hoe je het meest effectief invloed op anderen kunt uitoefenen, dan heb je het meest aan inzichten uit de psychologie en neurowetenschap. Dat betoogt Tali Sharot, cognitief neurowetenschapper aan het University College in Londen.

2 mei 2018 – In haar nieuwe boek ‘Dingen gedaan krijgen’ geeft ze tips waarmee je de mening van je collega’s, vrienden en volgers het snelste naar je hand zet.

1. Speel niet in op angst

Mensen worden over het algemeen niet geactiveerd door ellende. Sharot refereert hierbij aan Amerikaanse onderzoekers die 13.500 online verzoeken voor financiering onderzochten. De oproepen die vergezeld gingen met foto’s van meelijkwekkende taferelen konden op minder donaties rekenen dan de aanvragen met blije foto’s. Focus dus niet op angst om anderen te overtuigen, hoe aanlokkelijk het ook lijkt.

2. Sluit aan bij emoties van anderen

Wie zit opgesloten in het eigen gelijk, die laat zich daar niet graag uit bevrijden door onwelgevallige feiten. Jonge ouders die hun kinderen niet willen laten vaccineren omdat ze bang zijn voor autisme, reageren dan ook dikwijls furieus op de harde feiten die kinderartsen tegen hun standpunt aanvoeren. Maar Sharot leert ons dat voorlichting met een focus op de positieve gevolgen van vaccinatie beter werkt dan een focus op het proberen weg te nemen van angsten voor bijwerkingen.

3. Durf de controle uit handen te geven

Volgens Sharot is het raadzaam voor managers om enige mate van macht aan hun werkgevers te geven. Zij zijn in dat geval namelijk juist meer bereid om te doen wat de baas wil. Keus geeft ons controle over het leven, en beperkt mogelijke weerstand en frustraties. Reik degenen die je wilt overtuigen dus keuzevrijheid aan.

Bron: Kennislink

  • Alles op deze site mag eindeloos gedeeld en gebruikt worden