Zweden opent aanval op nepnieuws

basic1-114_user_man Redactie IVRM

Een overval op een pizzeria met behulp van rotjes, 700 miljoen e-mailadressen die zijn gelekt, Michael Jackson die opeens levend opduikt – echt of nep?

13 september 2017 – Dat is de vraag die meer dan 11 duizend scholieren tussen de 13 en 19 jaar zichzelf stellen in een Zweeds experiment tegen nepnieuws. Ze analyseren tijdens de proefles ieder één nieuwsbericht op hun mobiel of laptop. De Universiteit van Uppsala, die het onderzoek leidt, wil erachter komen hoe vatbaar Zweedse jongeren zijn voor ‘fake news’.

Donald Trump

Zweden heeft als geen ander land te kampen met nepnieuws. Zo haalde president Donald Trump in een recente speech een fake bericht aan over rellende immigranten in Zweden, verspreid door tv-zender Fox. Ook gaan er geluiden dat Rusland de Zweedse publieke opinie proberen te beïnvloeden via internet. Ipsos peilde dat acht van de tien Zweden denkt dat nepnieuws hen beïnvloedt.

Nepnieuwsles

Het blijft dan ook niet bij onderzoeken alleen. De Zweedse regering wil dat ‘nepnieuwsles’ een vast onderdeel wordt in het curriculum op basis- en middelbare scholen. Zouden de formerende partijen hier in Nederland tot eenzelfde soort maatregel komen?

Bron: Volkskrant

  • Alles op deze site mag eindeloos gedeeld en gebruikt worden